Skijališta

Kako je Kupreška visoravan sa svih strana okružena visokim planinama i kako na njoj prevladava planinska klima sa četiri mjeseca snježnih padalina u godini, ispunjava sve uvjete za ljubitelje skijanja koji se tu okupljaju, dolazeći pretežno iz Dalmacije i Hercegovine.

Na Kupresu se trenutno nalaze dva velika skijališta i nekoliko manjih a to su sportsko-rekreacijski centar Čajuša uz hotel Adria-ski, te ski-centar Stožer - Vrana i manji: Ski Ivan


 

Adria Ski - www.adriaski.net

Tek nekoliko kilometara od samog grada Kupresa nalazi se skijalište sportsko - rekreacijskog centra Čajuša. Skijalište trenutno raspolaže sa četiri skijaške staze ukupne dužine oko 13 kilometara. Visinska razlika između vrha i podnožja je oko 350 metara jer se vrh nalazi na 1.550 metara nadmorske visine, a podnožje na 1.200 metara. Skijalište je opremljeno sa ukupno 5 liftova: jedan baby lift, dvije sidro vučnice u dužini od 1.080 i 1.150 metara, jedna dvosjed sjedežnica u dužini od 980 metara, te jedan četverosjed koji od dna do vrha skijališta vozi za 6 minuta. Staze se redovito održavaju modernim strojevima, a u slučaju rijetkih trenutaka nedostatka pravog snijega, skijalište je opremljeno snježnim topovima i strojevima za snijeg. Osim u dnevnom, možete i uživati u noćnom skijanju, pod vrlo kvalitetnim osvjetljenjem.

U sezoni skijanja, koja ovdje traje od druge polovice studenog pa sve do kraja ožujka obnovljeni i suvremeno opremljeni športsko-rekreacijski centar «Čajuša» na Kupresu, smješten u čarobnom ambijentu guste borove šume prošarane planinskim proplancima, pruža vam mogućnost da doživite jedinstvenu zimsku bajku.Stožer-Vrana - www.snowpark-kupres.com

Kada se uputite cestom prema Otinovcima dakle istočno od Kupresa nakon svega 1,5 kilometara odvaja se nešto uža asfaltna cesta kroz Begovo Selo. Vozeći se dalje blago uz brdo još jedan kilometar stiže se do samog ski centra Stožer-Vrana. Visinska razlika između vrha i podnožja je oko 450 metara jer se vrh nalazi na 1.750 metara nadmorske visine a podnožje na oko 1300 metara. Ski lift dvosjed ima svoju polaznu stanicu odmah iznad gastronomskog objekta "Kupreška kuća" i rađen je prilično sigurnom tehnologijom, a dužina mu je 1.500 metara. Završna stanica lifta je na 1.715 metara. Na tom mjestu se nalazi terasa - vidikovac sa koje se pruža nezaboravan pogled na grad Kupres i na cijelo Kupreško polje. Od spomenute točke nastavlja nova vučnica koja je u dužini od 300 metara i vuče skijaše do samoga vrha Vrana s 1.715 metara na 1.758 metara nadmorske visine. To omogućava skijanje blagom i širokom padinom vrha Vrana na dosta velikoj nadmorskoj visini na kojoj se snijeg dugo zadržava.

Kamera live Stožer:

Dok su na početnoj točki od 1.200 metara nadmorske visine na Čajuši, među tisućama gostiju koji ovdje borave tijekom vikenda, najčešći gosti članovi obitelji skijaša – rekreativaca, na Stožeru su uz skijaše svoje idealno mjesto našli i boarderi.

Skijališta mogu se pohvaliti izuzetnom prirodom, ali i nastojanjima za razvojem sve više različitih sadržaja na skijalištima.

SKI "IVAN" - www.skiivan.com/

Od 2009.g. u Kupresu je otvorena ski škola Ivan. Škola je smještena na padinama Stožera. U školi rade kvalificirani ski-učitelji koji će Vas uvesti u sve tajne skijanja po vrlo povoljnim cijenama. Naše skijalište je posebno pogodno za djecu i početnike. Osim učenja prvih koraka na skijama u našoj brvnari se možete ugrijati i okrijepiti toplim napitcima.

Ako nemate ski-opremu istu možete iznajmiti kod nas po povoljnim cijenama Od 2010. godine djelujemo kao SRC "SKI IVAN" i planiramo proširiti staze i izgraditi nove objekte kako bi naši gosti imali što bolje uvjete za skijanje.